Specjalnie dla koleżanki poniżej podaję przepis na moussakę, sprawdziłam sama: wychodzi pyszna !!!
Farsz:
1,5 kg mięsa mielonego (jagnięcina lub wołowina)
5-6 bakłażanów
4 ziemniaki (opcjonalnie)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 puszki pomidorów
Cukier
Oliwa
Sól, pieprz, kumin, cynamon, oregano
Sos beszamelowy:
85 g masła
85 g mąki
600 ml mleka
Jajko
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ser (może być feta, lub dowolny)
Sposób przyrządzenia:
1.
Zaczynamy od bakłażanów, gdyż z nimi jest trochę
roboty. Należy je pokroić w dość cienkie talarki (bez obierania), ułożyć na
sicie i posypać każdą warstwę solą. Odstawiamy na co najmniej 30 minut, aby
puściły gorzki sok
2.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną
w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Po około 5 minutach smażenia
dodajemy mięso, które smażymy do zbrązowienia.
3.
Dolewamy wino i pomidory w puszcze (jeśli są
całe, to kroimy w kostkę). Przyprawiamy odrobiną cukru (aby potrawa nie była
zbyt kwaśna ze względu na pomidory), kuminem, cynamonem (około 0,5 łyżeczki),
oregano, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając, aż do
wyparowania i zgęstnienia sosu
4.
Bakłażany opłukać z soli i doprowadzić do
zbrązowienia – można to zrobić w głębokim oleju, lub blaszce w piekarniku. Ja
podsmażam bakłażany (czasami używam
cukini) na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
5.
Ugotować ziemniaki i pokroić w talarki, wyłożyć
na dno każdego naczynia, w którym będzie zapiekana i podawana moussaka (mój komentarz do tego przepisu: ponieważ
ziemniaki będą później zapiekane ja gotuję je na pół twardo)
6.
Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło,
dodajemy mąkę i całość mieszamy na gładką papkę. Stopniowo dolewamy mleko, cały
czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić do ostygnięcia.
Dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Na koniec dodać jajko i ser , całość
dobrze wymieszać.
7.
Na dnie naczynia mamy już ugotowane ziemniaki (mój komentarz do tego przepisu: raz zamiast
ziemniaków użyłam ugotowanego makaronu), kolejną warstwą będzie bakłażan,
następnie mięso i znowu bakłażan. Polać sosem beszamelowym
8.
Wstawić moussakę do rozgrzanego piekarnika (180-
200° C) i piec przez około 50 minut. Najlepszym znakiem będzie lekkie
zbrązowienie sosu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz