O mnie

Moje zdjęcie
Zawodowo zajmuję się HR-em, ale po pracy oddaję się przyjemności planowania podróży, czytaniem książek... W 2013 po raz pierwszy pojechałam z mężem na wczasy do Grecji, tak na rodziła się moja nowa miłość- GRECJA :)

sobota, 26 września 2015

Moussaka- przepis


Specjalnie dla koleżanki poniżej podaję przepis na moussakę, sprawdziłam sama: wychodzi pyszna !!!


Farsz:
1,5 kg mięsa mielonego (jagnięcina lub wołowina)
5-6 bakłażanów
4 ziemniaki (opcjonalnie)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 puszki pomidorów
Cukier
Oliwa
Sól, pieprz, kumin, cynamon, oregano

Sos beszamelowy:
85 g masła
85 g mąki
600 ml mleka
Jajko
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ser (może być feta, lub dowolny)

Sposób przyrządzenia:
1.       Zaczynamy od bakłażanów, gdyż z nimi jest trochę roboty. Należy je pokroić w dość cienkie talarki (bez obierania), ułożyć na sicie i posypać każdą warstwę solą. Odstawiamy na co najmniej 30 minut, aby puściły gorzki sok
2.       Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Po około 5 minutach smażenia dodajemy mięso, które smażymy do zbrązowienia.
3.       Dolewamy wino i pomidory w puszcze (jeśli są całe, to kroimy w kostkę). Przyprawiamy odrobiną cukru (aby potrawa nie była zbyt kwaśna ze względu na pomidory), kuminem, cynamonem (około 0,5 łyżeczki), oregano, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając, aż do wyparowania i zgęstnienia sosu
4.       Bakłażany opłukać z soli i doprowadzić do zbrązowienia – można to zrobić w głębokim oleju, lub blaszce w piekarniku. Ja podsmażam bakłażany (czasami używam cukini) na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
5.       Ugotować ziemniaki i pokroić w talarki, wyłożyć na dno każdego naczynia, w którym będzie zapiekana i podawana moussaka (mój komentarz do tego przepisu: ponieważ ziemniaki będą później zapiekane ja gotuję je na pół twardo)
6.       Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość mieszamy na gładką papkę. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić do ostygnięcia. Dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Na koniec dodać jajko i ser , całość dobrze wymieszać.
7.       Na dnie naczynia mamy już ugotowane ziemniaki (mój komentarz do tego przepisu: raz zamiast ziemniaków użyłam ugotowanego makaronu), kolejną warstwą będzie bakłażan, następnie mięso i znowu bakłażan. Polać sosem beszamelowym
8.       Wstawić moussakę do rozgrzanego piekarnika (180- 200° C) i piec przez około 50 minut. Najlepszym znakiem będzie lekkie zbrązowienie sosu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz